Apakah itu CINTA & PERKAHWINAN?


Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya…

Pelajar :: Guru, apakah erti cinta? Bagaimanakah saya boleh mendapatkannya?
Guru :: Ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. Berjalanlah kamu dan jangan sesekali berundur. Kemudian ambillah satu ranting. Sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

Pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong…

Guru bertanya :: Mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun?
Pelajar menjawab :: Saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. Sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan lebih menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain dari yang saya lihat tadi. Jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.
Guru menjawab :: Ya… Dan itulah CINTA…

Dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya…

Pelajar :: Guru, apakah itu perkahwinan?
Guru :: Ada hutan yang subur didepan sana. Berjalanlah kamu, tapi janganlah kamu sesekali mengundur ke belakang. Tebanglah sepohon pokok saja. Dan tebanglah jika merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik, segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

Pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berpa lama dia datang semula membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut…
Guru bertanya :: Mengapa kamu memotong pohon seperti ini?
Pelajar menjawab :: Sebab, berdasarkan pengalaman saya sebelum ini, saya hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan saya takut akan kembali dengan tangan kosong. Jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. Pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. Saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya.
Guru menjawab :: Dan itulah PERKAHWINAN…