Tikus jadi anak angkat kucing…


Terkejut membacakan berita ni… Siapa sangka seekor tikus yang biasanya menjadi mangsa si kucing, boleh menjadi sebahagian dari keluarga kucing… Haiwan juga punya sifat penyayang, apatah lagi kita manusia yang seharusnya mampu menerima perbezaan sesama manusia…

(dipetik & disunting dari sumber : www1.chinadaily.cn)

China :: Selain dari menyusukan empat ekor anaknya, seekor kucing peliharaan di china turut menyusukan seekor tikus. Pemilik kucing tersebut, Sun Shunjun, 81 tahun, menyatakan bahawa tikus tersebut telah tinggal bersama kucingnya semenjak kucing itu melahirkan anak sebulan yang lalu.

Sun juga mengatakan, seorang jirannya yang melihat anak-anak kucing tersebut pada hari mereka dilahirkan merasa terperanjat melihat seekor tikus turut menyusu bersama anak-anak kucing itu.

Menurut Sun, tikus tersebut tidak hanya menyusu dengan kucing tersebut, tapi juga bermain-main dengan anak-anak kucing seperti saudara kandung. Ibu kucing itu juga melayan tikus itu sama seperti anak-anaknya sendiri, sehingga tikus itu menjadi sebahagian dari keluarga kucing tersebut.

Advertisements